Chénas, kleinste Cru van de Beaujolais

Een boeket bloemen in een fluwelen mandje

Chénas kleinste Cru van de Beaujolais
De appellatie Chénas bestaat al sinds 1936 en behoort tot een van de oudste van Frankrijk (MM. E. de Rolland et D. Clouzet.)

Van de Beaujolais heb je vast wel eens gehoord. Misschien ook wel van Chénas, want dat is namelijk een van de 10 Cru’s van de Beaujolais. Die Cru’s, dat zijn allemaal kleine wijngebieden – Chénas is de kleinste, slechts 243 hectare groot – hebben elke hun eigen terroir; een eigen bodemsoort, een eigen klimaat en vooral eigen tradities in het maken van wijn.

Chénas en profil

Vroeger stond er een eikenbos. Nu staan er wijnstokken van de Gamay Noir à Jus Blanc. Chénas betekent ‘een plek beplant met eiken’. En eik in het Frans is chêne. Daarmee is de herkomst van de naam verklaard, maar nog niet de geschiedenis.

Het verhaal gaat namelijk dat er ooit een man uit Liguria – de kuststrook rond het Italiaanse Genua – naar het dorp kwam met een lading wijnstokken. Hij kapte het eikenbos en plantte er wijnstokken. Van het gekapte eikenhout maakte hij wijnvaten. Een andere herkomst voor het onstaat van de wijngaarden rondom Chénas is gekoppeld aan de oude eikenplantages van het dorpje, die door de Gallo-Romeinen en vervolgens door de kloosterorden op bevel van Filips V de Lange werden gekapt.

Chénas is met 243 ha de kleinste appellatie van de Beaujolais. Het is gelegen in de gemeenten La Chapelle-de-Guinchay (Departement Saône-et-Loire, 71) en Chénas (Departement Rhône, 69). Aan de zuidkant is Chénas helemaal omzoomd met een groot deel van de appellatie Moulin-à-Vent. En in het noorden Saint-Amour en Juliénas. De wijnstokken strekken zich uit over glooiende heuvels.

Bodem

Het is een bijzondere contrasterende Cru die varieert van west naar oost. Op de linkeroever van de Mauvaise (west) liggen hoge, zeer steile granietheuvels, terwijl op de rechteroever (oost) het landschap veel minder steil is met oud alluvium met laagjes kleine steentjes.

De bijzondere bodem van Chénas bestaat bijna geheel uit roze graniet en een klein beetje afzettingsgesteente. Langs de Bief Mornand is een zanderige bodem met sediment dat door het riviertje is afgezet. Zowel de granieten als de zanderige bodem is altijd goed gedraineerd.


Dit vind je misschien ook leuk

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00