Themaproeverijen

Themaproeverijen

Om je in contact te brengen met allerlei bekende en onbekende wijnen heb ik de themaproeverijen bedacht. Het zijn er zo’n 15 per jaar. En allemaal rond een thema. Het kan over een druif, een appellatie, een regio of een land gaan. Of over een wijnstijl zoals rosé, versterkte wijnen, mousserend of wijnen met zoet. Of een combinatie. Zolang er maar een logische reden is om juist díe wijnen bij elkaar te zetten.

Voorbeelden

Een themaproeverij zou kunnen zijn zijn ‘Chardonnay zonder hout’ of ‘Pinot noir, buiten Frankrijk’. Of Riesling uit Duitsland. Voorbeelden van proeverijen in de afgelopen jaar: Port en Madeira, wijnen passend bij raclette (kaas), houtgerijpt rood en wit, wildwijnen en ‘Spanje’; de mogelijkheden zijn legio.

Beschikbaarheid

Soms bestel ik wijnen speciaal voor een themaproeverij; die moeten uiteraard wel na te bestellen zijn en binnen een week leverbaar. Alles om maar een zo compleet mogelijk beeld te geven van de wijnen uit een thema. Daarbij probeer ik met het thema wel zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de seizoenen en de beschikbaarheid van de wijnen.

Spijs

Wat is wijn zonder spijs? Daarom heb ik geregeld hapjes bij de proeverijen zodat je kan proeven wat het effect is van een wijn op bijvoorbeeld kaas, of juist andersom; wat het effect van een kaas is op verschillende wijnen. Leuk om dat zelf te ervaren.

Kosten

Een beetje afhankelijk van het thema heb ik 8 tot 12 wijnen openstaan. De proeverijen zijn altijd op zaterdagen van 12 tot 17 uur. Je hoeft geen afspraak te maken en aan de proeverij zijn geen kosten verbonden. We geven graag uitleg bij de wijnen.

Wijn kopen

Mocht je een wijn willen kopen, dan heb ik meestal voldoende voorraad. Wil je meer kopen, dan is de wijn meestal de volgende week leverbaar. En natuurlijk worden, zoals altijd, aankopen van zes flessen of meer in de regio gratis thuisbezorgd.

Agenda

DATUM

ONDERWERP

BESCHRIJVING

10 september

24 september15 oktober


29 oktober


12 november


26 november

17 december

Duitsland

Loire, FrankrijkChardonnay, zónder hout


Douro, Portugal


Beaujolais, Frankrijk


Bordeaux, Frankrijk

Kerstwijnen

Riesling, Riesling en nog eens Riesling

1.000 kilometer lang, van het Massif Central naar de Atlantische Oceaan. Langs Sancerres, Touraine, Saumur, Muscadet de Sèvre et Maine, Côteaux du Layon, Rosé d’Anjou en tal van andere bekende appellaties.

ABC – Anything But Chardonnay – komt uit de VS. Daar heeft menig Chardonnay (te) veel hout. Dat is mensen tegen gaan staan en dat is jammer, want er zijn zoveel prachtige Chardonnays zonder hout.

Deze iconische rivier begint in Spanje en mondt bij Porto uit in de Atlantische Oceaan. Bekend vanwege de Port, wat minder bekend om de heerlijke rode en witte wijnen.

De 10 cru’s uit de Beaujolais: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly en Côte de Brouilly. En de generieke appellaties Beaujolais en Beaujolais Villages, zowel rood (Gamay) als wit (Chardonnay).

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggers liken dit: