Voorverkoop van wijn, hoe werkt dat?

Voorverkoop van wijn, hoe werkt dat?

Voorverkoop wil zeggen: u wijn koopt én betaalt wijn, ruim voordat u de flessen geleverd krijgt. Want tussen bestelling en levering kan soms wel anderhalf of twee jaar zitten.

Schaarste

Sommige wijnen zijn namelijk zo populair dat ze snel zijn uitverkocht. Om zoveel mogelijk wijnliefhebbers de gelegenheid te geven toch zo’n wijn te kunnen kopen, is voorinschrijving bedacht. Zodra de wijnmaker zicht heeft op het eindresultaat, wordt u in de gelegenheid gesteld wijn te reserveren. De totale beschikbaarheid bepaalt uiteindelijk hoeveel u toegewezen krijgt.

Voorfinanciering

Om er zeker van te zijn dat u de wijn afneemt, betaalt u de wijn vooraf. Dat dient twee doelen: aan de ene kant helpt u de wijnboer met de financiering van zijn onderneming en is de wijnboer gegarandeerd van afzet. Aan de andere kant krijgt u de wijn geleverd met een flinke korting op de uiteindelijke verkoopprijs.

Ook kleinere wijnhuizen doen tegenwoordig mee

Waren het voorheen alleen de grote wijnhuizen (‘en primeur‘ is begonnen in de Bordeaux) met hun luxe en kostbare wijnen die het voorverkoop-systeem hanteerden, tegenwoordig  komen steeds vaker de wat meer betaalbare wijnen binnen bereik. De wijnen van de kleiner wijnhuizen zijn vaak ook eerder beschikbaar.

En primeur

De praktijk van en primeur verkoop in Bordeaux dateert uit de 18de eeuw, toen wijnhandelaren in Bordeaux een paar maanden voor de oogst naar de châteaux gingen om de oogst aan de wijnstok te schatten en op te kopen. De handelaren zorgden over het algemeen zelf voor het opvoeden en bottelen van de wijn. Het moderne en primeur-systeem, zoals we dat vandaag kennen – met inbegrip van de beroemde en primeur-proefweek – werd opgericht in de jaren 70.

Voorverkoop van wijn - Bordeaux en primeur

Dubbele zekerheid

Bij voorverkoop snijdt het mes dus aan twee kanten: u weet dat u uw wijn geleverd krijgt (met een flinke korting tot wel 25%) en de wijnboer is verzekerd van afzet, en kan met een gerust hart weer gaan werken in de wijngaard aan de volgende oogst.

Voorbeeld bestelformulier Oogst 2020 Bordeaux-wijnen (deze voorverkoop was geldig tot en met 31 juli 2021)

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggers liken dit: