Even voorstellen … Arbois, een excentrieke wijn uit de Franse Jura van de Savagnin-druif

Apart, anders, bijzonder, eigengereid, onderscheidend, origineel, uniek, raar en afwijkend. Zo kan ik nog wel even doorgaan als ik het heb over de Arbois-wijnen uit de Franse Jura. Gemaakt van de Savagnin-druif. Een wijn met tonen van hazelnoot, wit steenfruit en kamille. Wat citrus en subtiele rokerige aroma’s. Mooie zuren en heel licht oxidatief wat lijkt op gebutste appel. Spannend en verrassend.

De druif

De Savagnin komt in Frankrijk voornamelijk voor in de Jura en gedijt goed op grijze mergel, een mengsel van kalksteen en klei. Dat de Savagnin een veelzijdige druif is, blijkt wel uit de verschillende wijnen die er in de Jura van worden gemaak, met de Savagnin-druif inde hoofdrol:

Savagnin-druif voor Arbois wijnen
Savagnin
  • De Arbois – een droge wijn met aangename zuren, vol en rijp
  • Vin de paille – de druiven zijn op stro ingedroogd waardoor een likeurachtige witte wijn ontstaat
  • Vin jaune – lijkt op sherry. De wijn ligt 6 jaar en 3 maanden onder een laagje gist en gaat in een speciale fles, de Clavelin met een inhoud van 62 cl.
  • De MacVin – een likeurwijn die gemaakt is door aan ongegist druivensap in eikenhouten vaten gerijpte eau-de-vie (marc) toe te voegen.

Nog even terug naar de Arbois. Ik heb de Arbois Savagnin 2018 van Domaine Miare & Fils in het assortiment. De bodem waarop deze Savagnin groeit, is grijze mergel. Dat alleen al geeft de wijn een specifiek karakter. Daarnaast is de opvoeding (rijping) van de wijn volgens de Ouillage-methode.

Bij deze methode oudert de wijn in eikenhouten vaten. Er verdampt door het hout constant een klein gedeelte van de wijn. Daardoor wordt het oppervlak van de vloeistof, dat in contact komt met zuurstof, steeds groter. Door het vat geregeld bij te vullen lukt het om het oppervlak, en dus het zuurstofcontact, zo beperkt mogelijk te houden. Het frisse profiel van de wijn blijft zo behouden.

Kaas en meer

Morbier kaas, de perfecte combi bij Arbois wijn
Morbier

Gastronomisch is de Arbois een alleskunner. Heerlijk bij het aperitief met kazen uit de Jura zoals Morbier, Comté en Vacherin Mont d’Or. Of met rillettes van forel of gans, en gefrituurde kaassnacks.

Bij hoofdgerechten moet ik meteen denken aan tartiflette; een ovenschotel uit de Alpen met aardappelen, uien, spekjes en vooral Reblochon. En wat te denken van kaasfondue, ook een topper. Als laatste een tip voor de wat gevorderde keukenprins(es): kip met morieljes. (Vervang in het recept de vin jaune door de Arbois).

Bon appetit!

Hartelijke groet, 
Peter Meijrink


Arbois Savagnin 2018

COMPLEX & DROOG

Arbois Savagnin 2018
‘Vignes de Sorbief’

Domaine Henri Maire & Fils
Arbois AOC
Jura, Frankrijk – wit

Druiven: 100% Savagnin
Alcohol: 14%
Serveren: 8-10° C

Drinken: nu – 2026

Prijs: € 20,45 per fles


Alle prijzen zijn inclusief btw en per fles of per bag-in-box.
De aanbieding geldt tot en met 15 november 2023 en/of zolang de voorraad strekt.
Aankopen van 6 of meer flessen worden in de regio gratis thuisbezorgd.
(Prijswijzigingen en druk- en schrijffouten voorbehouden.)


Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Even voorstellen … Arbois, een excentrieke wijn uit de Franse Jura van de Savagnin-druif”

Reacties zijn gesloten.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00