Vrijdag 20, zaterdag 21 én zondag 22 december, welkom op de themaproeverij Dessertwijnen vanaf 12 uur
Vooral in Nederland, Duitsland en België is het gebruikelijk om bij het dessert een wijn met zoet te drinken. Alhoewel in Frankrijk ook nog wel Champagne of Crémant bij het nagerecht gedronken wordt.
Voor het aperitief, de amuses, de voor- en hoofdgerechten hebben we meestal de wijnen pico bello op orde. De nagerechten, of dat nu kaas of zoet is, krijgen vaak wat minder aandacht. Daarom hieronder een paar ideeën voor goede combinaties.
Port: een versterkte rode of witte wijn – zoals Ruby, Tawny, en Vintage – die goed past bij sterke kazen zoals roquefort, cabrales, pittige Oostenrijkse bergkaas of chocoladedesserts.
PX (Pedro Ximénez) Sherry: een uitzonderlijke zoete sherry uit Spanje die perfect past bij chocoladedesserts (met noten), of bij amandel- en mokkagebak, en brownies met vanille-ijs en verse passievruchten.
Sauternes: deze Franse wijn staat bekend om zijn complexe smaken. Heerlijk bij foie gras (als voorgerecht), blauwschimmelkazen, of fruitdesserts.
Moscato d’Asti: een licht mousserende, zoete wijn uit Italië, fantastisch bij fruitdesserts met aardbeien en frambozen of als aperitief.
Marsala: de versterkte wijn uit Sicilië past uitstekend bij tiramisu, zabaglione, gedroogd fruit zoals vijgen en dadels, en vanille- of hazelnootijs met een scheutje Marsala erover
Een algemene tip voor een dessertwijn: de wijn moet altijd net iets zoeter zijn dan het gerecht. De rest mag je zelf komen ontdekken.
Kom op vrijdag 20, zaterdag 21 én zondag 22 december, vanaf 12 uur, proeven. En de toegang is uiteraard gratis, zoals gewoonlijk.
Klik HIER om naar de mailing van de Themaproeverij Dessertwijnen te gaan