Even voorstellen … Coteaux du Layon

Chenin Blanc uit Coteaux du Layon

Het witte druivenras Chenin Blanc staat bekend om zijn veelzijdigheid en wordt gebruikt om verschillende stijlen van wijn te produceren; van droge en sprankelende wijnen tot zoete, dessertwijnen. Het is hét druivenras voor de Coteaux du Layon.

Coteaux du Layon

Oorspronkelijk afkomstig uit de Loire-vallei in Frankrijk, is de Chenin Blanc nu ook op grote schaal te vinden in wijnproducerende regio’s over de hele wereld, waaronder Zuid-Afrika en Californië. Van de wereldwijde 31.600 ha aanplant staat 10.500 ha in Frankrijk. En daar weer van zo’n 9.700 ha langs de Loire. Met ruim 1.000 hectare is de druif aangeplant in de appellatie Coteaux du Layon. De Layon is een riviertje in het westen van Frankrijk, dat uitmondt in de Loire. De wijngaarden liggen langs de oevers (coteaux) van de Layon.

coteaux de layon regio in frankrijk

Druif

Volgens de regels van de appellatie mag alleen de Chenin Blanc gebruikt worden om wijn van te maken. Nog een voorwaarde is dat de wijnen minimaal 14% alcohol (dat was tot voor kort 11%) moeten hebben. Het rendement per hectare is maximaal 35 hectoliter (dat is écht weinig). Chenin Blanc staat bekend om zijn hoge zuurgraad. Dat gecombineerd met een minimum restsuikergehalte van 34 gram per liter maakt de Coteaux du Layon een ideale bewaarwijn.

Moulin Touchais

Bij dit wijnhuis in het hart van de Coteaux du Layon weten ze al sinds 1787 hoe het maximale uit de Chenin Blanc te halen. Belangrijk daarbij is de ontwikkeling van de edele rotting (Botrytis Cinerea).

Wanneer deze schimmel namelijk de rijpe vruchten aantast, komen er kleine gaatjes in de schil waardoor water verdampt. Wat overblijft is een min of meer verkrente druif met veel suiker en meer aroma- en smaakstoffen.

coteaux du layon schimmel druiven

Daarom is de oogst op verschillende momenten van rijpheid van de druif zo belangrijk. De eerste pluk is als de druiven net rijp zijn; boordevol met de broodnodige frisse zuren. Daarna volgen nog twee of drie plukmomenten waarbij alleen de overrijpe en door Botrytis aangetaste druiven worden geoogst. Die druiven geven de wijn zachtheid en aromatische concentratie te geven. 

Oud, ouder, oudst!

Maar Moulin Touchais doet nog een paar andere dingen. Ze werken alleen met inheemse gisten. Daardoor kan het gistingsproces soms wel tot in januari duren. Dat verschilt per oogstjaar. En zodra de winterkou voorbij is worden de wijnen direct gebotteld. Daarna ouderen de wijnen voor minimaal 10! jaar.

Vanwege de lange houdbaarheid – sommige wijn van Moulin Touchais zijn meer dan 100 jaar oud geworden – en de relatief lage verkoopprijs, heb ik al jaren een flinke voorraad van ruim 30 jaargangen, waarvan de oudste uit 1953 is. En de laatste die onlangs op de markt kwam, is van 2013.

moulin touchais wijn etiket

Beschikbare jaargangen Moulin Touchais

AOP Coteaux du Layon – verkoopprijs inclusief btw

INTENS & WEELDERIG

Coteaux du Layon 2013

Moulin Touchais
Loire, Frankrijk – wit

Druiven: 100% Chenin Blanc
Alcohol: 12,0%

Aroma’s: appel, peer, citrusvruchten (grapefruit, mandarijntjes), acaciahoning,  en soms ook tropisch fruit

Culinair: perfect bij foie gras, appel- en perendesserts, koude meloensoep, frisse salade met blauwschimmelkaas, lichte kaasnagerechten zoals ricotta met frambozen, licht zoete desserts. (De wijn moet altijd zoeter zijn dan het gerecht.)

Serveren: 8° C

€ 40,00

moulin touchais wijn

Alle prijzen zijn inclusief btw en per fles of per bag-in-box.
De aanbieding geldt tot en met 30 juni 2023 en/of zolang de voorraad strekt.
Aankopen van 6 of meer flessen worden in de regio gratis thuisbezorgd.
(Prijswijzigingen en druk- en schrijffouten voorbehouden.)


Gerelateerde berichten

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00