Maak kennis met de prachtige wijnen uit de Beaujolais

Vrijdag 27 en zaterdag 28 januari grote Beaujolais Kennismakingsproeverij bij Wijnkoperij Meijrink

Klanten verrassen en verwennen

Ik wil mijn klanten steeds blijven verrassen en verwennen met interessante en betaalbare wijnen. Voor mij dé reden om zelf wijn te gaan importeren. De assortimenten van de meeste importeurs zijn namelijk volledig inwisselbaar en zeker niet speciaal. Gelukkig heb ik al jaren een goede samenwerking met Sauter Wijnen uit Cadier en Keer waardoor ik een uniek assortiment van de meestal wat kleinere (bio)wijnboeren kan bieden. Maar ik wil meer. Vandaar de kennismakingsproeverij Beaujolais.

Beaujolais

Daarom ben ik vorig jaar met Reinier Broeks, ook vinoloog, op zoek gegaan naar een passende aanvulling op mijn assortiment en vond dat in de wijnen van de Beaujolais in Frankrijk, een wijngebied van zo’n 80 kilometer lengte tussen Mâcon en Lyon. Het is een zeer oud vulkanisch gebied – sinds 2018 UNESCO Géoparc Mondial – met in het totaal 12 appellaties, met allemaal hun eigen terroir. Terroir is het samenspel van klimaat, bodem, druivenrassen, ligging van de wijngaard, maar vooral met de mens als bepalende factor.

Uitzicht over de Beaujolais vanaf de heuvels bij Chiroubles, een van de 10 cru's van de Beaujloais
Uitzicht over de Beaujolais vanaf de heuvels bij Chiroubles, een van de 10 cru’s van de Beaujolais

Gamay

De wijnen uit de Beaujolais zijn hoofdzakelijk rood – zo’n 96% – en allemaal gemaakt van de Gamay (noir à jus blanc). Die druif is trouwens een nazaat van de Pinot Noir, bekend van de Bourgogne. Het zijn over het algemeen frisse wijnen met aroma’s van rood fruit, zoals aardbeien, frambozen en kersen. Met aangename tannine en prettige zuren en meestal heel netjes qua alcoholpercentage.

Drinken

De wijnen kunnen het beste wat jonger gedronken worden en vooral lekker koel, van 12 tot 15 °C. In de zomer is zelfs 10 °C aan te bevelen. Iemand schreef ooit: Beaujolais is eigenlijk een witte wijn in het jasje van rode wijn. Hoe dan ook, het is een gastronomische alleskunner.

Assortiment

Na veel bezoeken aan wijnboeren in de Beaujolais ben ik tot een uitgebalanceerd assortiment gekomen. Alle appellaties zijn dubbel ‘bezet’. Een heel aangename sortering van de coöperatie Cave de Fleurie en een fijne selectie van de wat meer complexe cru’s uit de Beaujolais van de wijnboeren van Racine Gamay en Terroir et Talents.

Peter krijgt uitleg over de wijngaarden van de Cru Saint-Amour door lokale wijnboer Gregory Barbet van Domaine de la Pirolette
Peter krijgt uitleg over de wijngaarden van de Cru Saint-Amour door lokale wijnboer Gregory Barbet van Domaine de la Pirolette
Beaujolais met de 12 appellaties

De 10 cru’s uit de Beaujolais, van boven naar beneden

 • Saint-Amour (soepel)
 • Juliénas (stevig)
 • Chénas (gemiddeld)
 • Moulin-à-Vent (stevig)
 • Fleurie (soepel)
 • Chiroubles (soepel)
 • Morgon (stevig)
 • Régnié (gemiddeld)
 • Brouilly (stevig)
 • Côte de Brouilly (gemiddeld)

En verder

 • Beaujolais AOC
 • Beaujolais-Villages AOC

Kom proeven

Vrijdag 27 en zaterdag 28 januari heb ik in mijn winkel een grote Kennismakingsproeverij met ruim 20 wijnen uit de Beaujolais, zelf geïmporteerd. Op vrijdag van 12-19 uur en op zaterdag van 12-18 uur. Uiteraard met bijpassende hapjes. Oh ja, de toegang is gratis, zoals gewoonlijk.


Gerelateerde berichten

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00