Fleurie

De beroemde heuvel van Fleurie, La Madone
De beroemde heuvel van Fleurie: La Madone

Fleurie (830 hectare) is misschien wel de bekendste van de 10 Cru’s van de Beaujolais. Ook bij de naamgeving van deze appellatie is, net als bij Saint-Amour, weer een Romeinse legionair betrokken: Florus. De appellatie die stamt uit 1936 heeft twee iconen: een vrouw en een heuvel.

Mademoiselle Marguerite Chabert

Eerst de vrouw: Mademoiselle Marguerite Chabert (1899-1992) was de eerste en enige vrouwelijke President van een Cave Coopérative in Frankrijk. Bijna 40 jaar lang, vanaf 1946, gaf zij leiding aan de Cave de Fleurie. In 1975 kreeg zijn de Légion d’honneur, de hoogste Franse onderscheiding, als dank voor haar inzet voor de Beaujolais.

Auberge du Cep *

Ter nagedachtenis aan deze iconische vrouw heeft Michelinsterren restaurant L’Auberge du Cep * in Fleurie een heus menu aan haar opgedragen: ‘… a mouth-watering, gourmet homage to the woman who, in 1946, became France’s first female president of a wine cooperative and to whom the Fleurie appellation owes much of its fame.’ Voor een sterrenrestaurant zijn de prijzen trouwens redelijk te doen. Maar wil je hier echt exclusief en toch voordelig eten, dan is de lunch (Menu du Marché ‘Grille-Midi’) een echte aanrader. Drie gangen – voor-, hoofd- en nagerecht – voor € 33,00 (prijs 2024). Enige beperking is dat de lunch alleen geserveerd wordt op maandag tot en met vrijdag. Zondags is het restaurant gesloten.

La Madone

En dan de heuvel. Eigenlijk ook een vrouw, want vernoemd naar de Heilige Maagd Maria: La Madone. Bovenop de hoogste heuvel (425 meter) van Fleurie waakt zij vanuit haar kapelletje over de wijngaarden. En dat ze dat goed doet, blijkt wel uit het feit dat diverse wijngaarden op de nominatie staan om de status Premier Cru te krijgen. La Madone biedt een adembenemend panorama over de wijngaarden en het dorpje Fleurie.

Bodem

De bijzondere bodem van Fleurie bestaat bijna geheel uit roze graniet en een klein beetje afzettingsgesteente. Het graniet heeft zelfs een eigen aanduiding: granite de Fleurie. Een oude arme vulkanische bodem die goed vocht vasthoudt. Wat zeer wenselijk is voor in de drogere groeiperiode. Het graniet is rijk aan mineralen, zoals kalium, magnesium en ijzer, die worden opgenomen door de wijnstokken en daardoor bijdragen aan de smaak en complexiteit van de wijnen. Het granite de Fleurie is bij uitstek de bodem voor de Gamay Noir à Jus Blanc.

Fleurie is een van de steilste appellaties van de Beaujolais. Dat is goed te zien op de interactieve kaart van Fleurie.


Dit vind je misschien ook leuk

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00