Exclusief in Nederland: Beste Gamay van de wereld – Meilleur Gamay du Monde 2024 – nu alleen te koop bij Wijnkoperij Meijrink via Voorintekening.
Thomas Collonge won afgelopen januari het Concours International du Gamay 2024 in Lyon. 811 wijnen werden geproefd; uit Frankrijk, Zwitserland, Italië en Brazilië. En Thomas Collonge won! Zijn wijn, de Moulin-à-Vent Vieilles Vignes 2023, won met grote overtuiging. Nog maar net op de fles – de wijn had zelfs nog geen etiket – voldeed de Beaujolais van de Gamay Noir à Jus Blanc volledige aan de strenge criteria die aan de wijnen worden gesteld.
Thomas Collonge is de 7de generatie van het Domaine de Colonat. In 1828 kocht Claude Collonge – hij was hoefsmid met een vooruitziende blik – het domaine in het hart van wat nu de Cru Morgon is. Door al bijna 200 jaar kennis van de bodem, van de wijnbouw en van het wijnmaken, is het geen wonder dat het bedrijf tot de top van Morgon en Moulin-à-Vent behoort. Inmiddels beheert Collonge 12 hectare wijngaard en produceert hij zeven appellaties: de vijf Cru’s Morgon, Moulin-à-Vent, Chiroubles, Brouilly, Régnié en een Beaujolais-Villages rood en een Beaujolais-Villages wit – gemaakt van 100% Chardonnay.
Ieder oogstjaar heeft zijn eigen kenmerken. Van grote invloed daarop zijn de rijpheid van de stengels en de steeltjes, de grootte van de druiven en de sapconcentratie. Op basis van meerder parameters bepaalt Collonge dan het percentage te ontstelen van de druiven.
Zuurstof
Ook bij de vinificatie gaat Thomas Collonge eigenzinnig te werk. Hij gebruikt alleen maar natuurlijke gisten en zijn doel is een langzame en zachte extractie van de tannine. Dat geeft meer structuur aan de wijn en voorkomt harde tannine. Afhankelijk van het oogstresultaat duurt de gisting 10 tot 18 dagen. De most wordt geperst en het sap gaat in vaten die micro-oxygenatie – kleine hoeveelheden zuurstof die via de poriën in de wijn komen – mogelijk maken, zoals beton, hout of aardewerk. De keuze is afhankelijk van de beoogde wijnstijl.
Aansluitend rijpen sommige jaargangen in eikenhouten vaten. Hout is prima, maar het moet wel in harmonie zijn met de wijn, zonder te domineren. De prijswinnende Moulin-à-Vent heeft geen houtrijping maar wel zes maanden op beton. Dat is om de frisheid in de wijn te houden. Zo maakt Thomas Collonge zijn Meilleur Gamay du Monde.