Juliénas

Juliénas - Cru van de Beaujolais
Juliénas, het dorp met historische plekken. Op de achtergrond de Mont de Besset (c) julienas-vins.com

Welkom in Juliénas, fascinerende Cru van de Beaujolais. Waar traditie en terroir hand in hand gaan met de legendarische geschiedenis van de wijnbouw. Dit charmante wijngebied, dat zijn naam dankt aan Julius Caesar, nodigt je uit om de rijke cultuur en de voortreffelijke wijnen te ontdekken.

Logo Juliénas

Juliénas, met een oppervlakte van 575 hectare en een gemiddelde hoogte van 330 meter, bevindt zich op de zuid- en zuidwestflanken van de Mont de Besset. Hier vind je een rijke diversiteit aan bodems, van graniet tot sedimentaire formaties en ‘rotte rotsen’. Die geven de wijnen kracht waardoor ze meerdere jaren bewaard kunnen blijven zonder aan kwaliteit in te boeten. Deze geologische variëteit biedt een uitstekende basis voor de Gamay Noir à Jus Blanc, die hier optimaal gedijt.

Bodem

De wijnen van Juliénas staan bekend om hun licht kruidige karakter, een mooie complexiteit en diepte die ze ontlenen aan de unieke ‘blauwe stenen’ – een alliantie van het metamorfe schist – een afgeleide van leisteen- en het stollingsgesteente dioriet. Verrassend genoeg werden deze steensoorten oorspronkelijk alleen geassocieerd met de Crus van Brouilly en Côte de Brouilly, maar recente bodemkarteringen (2018) hebben aangetoond dat ook Juliénas deze rijke geologische diversiteit bezit. De steile heuvels, die wijd uitlopen naar het zuiden en naar het oosten vervagen, bieden een perfecte expositie voor de wijnstokken.

Julius Caesar, naamgever van het dorp Juliénas

Julius Caesar

Ook de historische wortels van Juliénas gaan diep, met verhalen terug tot in de tijd van Julius Caesar en zijn Romeinse legioenen. Zij zouden zich hier tijdens de Gallische Oorlog zouden hebben opgehouden. Deze rijke geschiedenis wordt weerspiegeld in de robuustheid en complexiteit van de wijnen, die vaak worden omschreven als ‘gespierd’ dankzij de invloedrijke bodems.

Inspirerende omgeving

Juliénas Cru van de Beaujolais

Het dorp Juliénas zelf is een knooppunt van gastronomie en gastvrijheid. Bezoek Le Coq au Juliénas, een gezellig restaurant gelegen aan het pittoreske dorpspleintje, waar de lokale keuken en de wijnen samensmelten tot een onvergetelijke ervaring. De Cave de Juliénas Chantray – Juliénas ligt in de Beaujolais en Chantray in de Mâconnais – biedt een uitgebreide selectie van lokale wijnen, perfect voor een proeverij of om mee naar huis te nemen als herinnering aan je bezoek.

Voor degenen die willen overnachten, biedt Hotel de Vignes comfortabele kamers omgeven door de rustgevende wijngaarden. Heel leuk was het ook om in het Nederlands verwelkomt te worden; de uitbater is een Belg.

Juliénas is niet alleen een bestemming voor wijnliefhebbers, maar ook een plek waar natuur en cultuur samenkomen. De glooiende heuvels en uitgestrekte wijngaarden bieden talloze mogelijkheden voor wandelingen en fietstochten, waardoor je de schoonheid van de regio in je eigen tempo kunt verkennen.

Kortom, Juliénas is een uitnodiging om je onder te dompelen in de rijkdom van zijn terroirs, de diepte van zijn wijnen en het hartelijkheid van de inwoners. Of je nu komt voor de wijn, de geschiedenis of de idyllische landschappen, Juliénas biedt een authentieke en verrijkende ervaring die je zeker zal bekoren en inspireren. Een bezoek aan deze prachtige hoek van de Beaujolais is een reis door tijd en smaak die elke bezoeker zal betoveren.

En ben je in de buurt van Juliénas, fascinerende Cru van de Beaujolais? Dan bezoek je zeker het Château de Juliénas . Mérite un détour, zoals de Fransen zeggen. Het omrijden waard!


Dit vind je misschien ook leuk

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00