Even voorstellen … Régnié, Cru van de Beaujolais, jong en dynamisch

Régnié, jongste Cru van de Beaujolais

Van de Beaujolais heb je vast wel eens gehoord. Misschien ook wel van Régnié, want dat is namelijk een van de 10 Cru’s van de Beaujolais, dus nu voor de zekerheid even verder voorstellen.

Die Cru’s, dat zijn allemaal kleine wijngebieden – Régnié is 550 hectare groot – hebben elke hun eigen terroir; een eigen bodemsoort, een eigen microklimaat en vooral eigen tradities in het maken van wijn.

De Régnié Chastys 2022 van Famille Mélinon is een schoolvoorbeeld van een fruitige en frisse wijn van de jongste Cru – sinds 1988 – van de Beaujolais.

Régnié en profil

Eerst nog even wat over de Cru-appellatie Régnié. Circa 50 wijnboeren verbouwen de blauwe druif Gamay Noir à Jus Blanc, kortweg Gamay, om er authentieke en hoogwaardige wijnen van te maken. Volgens overlevering is deze regio de eerste waar de Romeinen wijngaarden aanplantten in de Beaujolais. 

Hospices de Beaujeu

Bodem van de Cru Régnié

Vlak bij het dorpje Régnié-Durette, in het hart van de Cru, liggen de wijngaarden van de Grange Charton (65 hectare). Daar kwamen vanaf de 13de eeuw de druiven vandaan voor het Hospices de Beaujeu; het eerst ‘ziekenhuis’ voor de armen, gefinancierd door de verkoop van wijn. Pas veel later (15de eeuw) zou onder andere het meer bekende Hospices de Beaune volgen.

Bodem

De bijzondere bodem bestaat uit 64% roze graniet en 34% uit afzettingsgesteente. Een arme ondiepe vulkanische bodem die goed vocht vasthoudt. Wat zeer wenselijk is voor in de drogere groeiperiode.

Het graniet is rijk aan mineralen, zoals kalium, magnesium en ijzer, die worden opgenomen door de wijnstokken en daardoor bijdragen aan de smaak en complexiteit van de wijnen.

Interessant is trouwens ook de interactieve kaart van Régnié.

Régnié 2022

Chastys

Producent: Famille Mélinon
Wijnmaker: Gaétan Mélinon
Appellatie: Cru du Beaujolais – Régnié AOP
Herkomst:  wijngaard ten noordoosten van Régnié-Durette
Bodem:  64% roze graniet en 34% sedimentgesteente

Druiven:  100% Gamay Noir à Jus Blanc
Alcohol:  13,0 %

Proefnotitie: een prachtig paarsrode kleur met expressieve aroma’s van fris zwart fruit en kersen. De smaak is geconcentreerd, krachtig en elegant. Een fruitige en sappige wijn met zachte tannine.

Drinken: nu, tot 2026
Serveren:  12° – 14° C

Tartiflette met Reblochon

Gastronomisch: bij gerechten met een champignon- en paddenstoelen(saus) zoals ragout, schnitzels, pasta al funghi, quiche, risotto, omelet met champignons en kip in champignonsaus. Verder heerlijk bij het aperitief en gekoeld als dorstlesser.

Culinaire tip: Tartiflette
Ovenschotel met aardappelen, ui, spekjes en … Reblochon. Kijk HIER voor het recept.

Prijs: € 14,95 per fles


Alle prijzen zijn inclusief btw en per fles of per bag-in-box.
De aanbieding geldt tot en met 25 mei 2024 en/of zolang de voorraad strekt.
Aankopen van 6 of meer flessen worden in de regio gratis thuisbezorgd.
(Prijswijzigingen en druk- en schrijffouten voorbehouden.)

Bekijk de mailing van 25 april 2024


Gerelateerde berichten

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00