Even voorstellen … Crémant de Bourgogne – Brut

Met Pasen is er meestal wat meer aandacht voor de maaltijden; wat luxer, een beetje exclusiever en specialer dan normaal. Om het helemaal tot een feest te maken: Even voorstellen … Crémant de Bourgogne.

Crémant staat voor mousserend. Deze wijnen zijn op dezelfde manier gemaakt als de alom bekende Champagne, gemaakt volgens de Methode traditionelle. Maar helaas mogen alleen bubbels uit de Champagne Champagne heten. 

En Bourgogne staat formeel voor de hele regio vanaf Chablis in het noorden tot de Beaujolais voorbij Villefranche-sur-Saône in het zuiden. Alle wijnen die uit de Bourgogne komen, mogen die appellatie dragen. Dus ook de Crémant uit de Beaujolais.

De Méthode traditionelle in het kort: Eerst wordt door gisting in een vat een basiswijn gemaakt die door toevoeging van suiker en/of gist op de fles een tweede gisting krijgt. Die tweede gisting zorgt voor de bubbels. 

Champagne?

Maar … what’s in a name? Menig Crémant de Bourgogne kan prima wedijveren met Champagne en steekt ze zelfs geregeld naar de kroon. Want alles is min of meer gelijk. De druiven zijn hetzelfde, de vinificatie (met wijnmaken) is uitwisselbaar en zelfs bodem – mergel en kalkzandsteen – en klimaat zijn globaal vergelijkbaar.

Wat echt anders is, is de wijnboer. De Crémant van Domaine Du Clos du Fief  uit Juliénas is heel precies gemaakt, van eigen druiven. Een fijne mousse, heel aromatisch, heerlijk fris en droog en zuiver. Met een aangename en lange afdronk.

Wijnmaker Sylvain Tête is er uitstekend in geslaagd het terroir te laten spreken. Zijn Crémant is gemaakt van 100% Chardonnay.

Als witte wijn van witte druiven is gemaakt, heet dat blanc de blancs; wit van wit.

Culinair is een Crémant echt een uitkomst. Als aperitief, om feestelijk te proosten, passende bij heel veel gerechten en bij bijna alle desserts. Wat voorbeelden? Oesters, sushi, zalmterrine, asperges met garnalen, tapas, paddenstoelenrisotto, coquilles Saint-Jacques, carpaccio van tonijn, crêpes Suzette, vijgentaart, crème brûlée, aardbeienbavarois, tiramisu …


Even voorstellen ... Crémant de Bourgogne

Crémant de Bourgogne – Brut

Blanc des blanc

Producent: Domaine Du Clos du Fief
Wijnmaker: Sylvain Tête
Appellatie: Bourgogne AOC
Herkomst: wijngaarden rondom Juliénas
Bodem: mergel, klei en kalkzandsteen

Druiven: 100% Chardonnay
Alcohol: 12,5 %

Proefnotitie: intense tonen van citrus en groene appel. Fijne mousse, fris en zacht mondgevoel met tonen van citrusvruchten

Gastronomisch: Heerlijk als aperitief, en zeer goed te combineren bij sushi en oesters

Drinken: nu, tot 2026
Serveren:  6° – 8° C

Prijs: € 15,75 per fles


Alle prijzen zijn inclusief btw en per fles of per bag-in-box.
De aanbieding geldt tot en met 20 april 2024 en/of zolang de voorraad strekt.
Aankopen van 6 of meer flessen worden in de regio gratis thuisbezorgd.
(Prijswijzigingen en druk- en schrijffouten voorbehouden.)

Bekijk de mailing van 14 maart 2024


Gerelateerde berichten

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00