Even voorstellen … Federspiel en Smaragd

De eeuwenoude Oostenrijkse wijnbouw kreeg in 1985 een flinke klap. Het ging namelijk gruwelijk mis toen enkele wijnboeren hun wijnen kunstmatig zoeter wilde maken met di-ethyleenglycol. Een giftige vloeistof met een zoete smaak. Dat kwam ook voor in antivriesproducten, dus heette het al snel het ‘antivriesschandaal’.

De nationale en internationale wijnmarkt voor Oostenrijkse wijn stortte volledig in, maar de Oostenrijkse overheid greep fors in met nieuwe wetgeving en een nieuw kwaliteitssysteem. Een uitgekiende marketingstrategie deed de rest. Inmiddels behoren de Oostenrijkse wijnen weer tot de top van Europa. De vernieuwde wijnwetgeving lijkt veel op de Duitse: alles gericht op kwaliteit.

Oostenrijk heeft drie grote wijnbouwgebieden: Niederösterreich, Burgenland en Steiermark. Die zijn onderverdeeld in 16 wijnregio’s. Een van de kleinsten in Niederösterreich, met slechts 1.500 hectare wijngaard, is Wachau. Een regio met een eigen kwaliteitssysteem.

De regionale wijnbouwvereniging, de Vinea Wachau Nobilis Districtus met ruim 200 leden, bedacht een eigen kwaliteitssysteem. Ze definieerde drie verschillende stijlen –  allemaal droog zonder waarneembare houtaroma’s – die voldoen aan het kwaliteitshandboek, de Codex. Het zijn droge witte wijnen van hoge kwaliteit die het terroir van de verschillende wijngaarden en jaargangen van de Wachau weergeven. En alleen handmatig oogsten is toegestaan.

Steinfeder

Steinfeder, een elegant type vedergras dat inheems is in de regio, is de lichtste stijl met een maximum alcoholgehalte van 11,5%. De stijl is levendig, verfrissend en delicaat.

Federspiel

Federspiel – de naam is van een soort vogel die wordt gebruikt als prooi in de valkerij – moet een alcoholgehalte hebben tussen 11,5% en 12,5%, dat geeft de wijnen een wat rijker mondgevoel. Dit zijn zeer precieze wijnen die goed inzetbaar zijn bij eten.

Smaragd

Smaragd verwijst naar de smaragdgroene hagedissen die op terrassen voorkomen, en is de hoogste kwaliteitscategorie en de krachtigste wijn. Alcoholpercentage moet minimaal 12,5% zijn. En het zijn wijnen met het hoogste bewaarpotentieel.

Om je kennis te laten maken met de twee hoogste categorieën heb ik twee top-wijnen van Weingut F.J. Gritsch uit Spitz in mijn assortiment opgenomen.

  • Federspiel, wijngaard Kirchpoint, Grüner Veltliner – € 15,50
  • Smaragd, wijngaard Steinporz, Grüner Veltliner – € 26,50

Alle prijzen zijn inclusief btw en per fles of per bag-in-box.
De aanbieding geldt tot en met 16 september 2023 en/of zolang de voorraad strekt.
Aankopen van 6 of meer flessen worden in de regio gratis thuisbezorgd.
(Prijswijzigingen en druk- en schrijffouten voorbehouden.)


Gerelateerde berichten

1 gedachte over “Even voorstellen … Federspiel en Smaragd”

Reacties zijn gesloten.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00