Even voorstellen … Hoe wordt een wijn mousserend én fris-zoet?

Hoe komen er bubbels in de wijn? De vier belangrijkste methodes om mousserende wijn te maken kort uitgelegd. De laatste methode zorgt ook nog voor een aangenaam zoetje in de wijn.

Méthode traditionelle

De meest bekende is de Méthode traditionelle. Die ken je waarschijnlijk wel. Van het resultaat: Champagne! Eerst wordt door gisting in een vat een basiswijn gemaakt die door toevoeging van suiker en/of gist op de fles een tweede gisting krijgt. Die tweede gisting zorgt voor de bubbels.

Méthode ancestrale

Een andere methode is de Méthode ancestrale, die van de licht mousserende (natuur)wijnen, beschreven in de mailing nummer 199 – Even voorstellen … Pet-nat. De wijn gist eerst in een vat en gaat halverwege dat proces in een fles om dan verder te gisten. Dus maar één gisting, weliswaar in twee fases. Zo komt er CO2 in de wijn. Minder dan bij Champagne, maar wel heel lekker.

Charmat-methode

De derde methode is de Charmat-methode. Ook daar ken je waarschijnlijk het resultaat wel van, namelijk Prosecco. De druiven worden geperst, dat sap gaat in een tank en wordt een basiswijn. Die gaat met gist en suiker in een hermetisch afgesloten tank waardoor de CO2 in de wijn gevangen blijft. Na filtering gaat de wijn onder tegendruk op de fles.

Méthode dioise

De vierde methode is de wat onbekende Méthode dioise. Het doel is een frisse mousserende wijn met een zoetje te maken. De benodigde druif moet van zichzelf al wat extra suiker hebben. De Gamay-druif uit de Beaujolais is zo’n druif. En Steeve Charvet van het gelijknamige Domaine maakt graag gebruik van die eigenschappen van de Gamay.

Hij oogst de blauwe druiven, perst ze meteen, en laat het sap vergisten in een hermetisch gesloten tank. Wanneer de wijn 8% alcohol heeft – de wijn zit dan al boordevol CO2 – koelt hij de wijn tot -2° C om de gistcellen te doden.

De wijn heeft wat kleur, ongeveer 8% alcohol en een natuurlijke hoeveelheid restsuiker. De gebottelde mousserende wijn is een klein feestje. Licht zoet en toch fris. Een prettige mousse en een feestelijke roze kleur. Super als aperitief en uitstekend bij fruitdesserts. Past perfect bij aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen. En nog veel meer.

Denk eraan dat de wijn altijd wel wat zoeter moet zijn dan het dessert. Alhoewel de Fée Steeve veel kan hebben.


Fée Steeve - mousserende Gamay

Fée Steeve

Pétillant Rosé – mousserende rosé
Vin de France

Producent: Steeve Charvet

Druif: Gamay
Alcohol: 8%

Drinken: 2023
Schenken: 7-8° C

Prijs: € 11,50

Alle prijzen zijn inclusief btw en per fles of per bag-in-box.
De aanbieding geldt tot en met 26 augustus 2023 en/of zolang de voorraad strekt.
Aankopen van 6 of meer flessen worden in de regio gratis thuisbezorgd.
(Prijswijzigingen en druk- en schrijffouten voorbehouden.)


Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Even voorstellen … Hoe wordt een wijn mousserend én fris-zoet?”

Reacties zijn gesloten.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00