Wijntip voor bij de barbecue

De juiste temperatuur

Voor de barbecue weten we het meestal wel, de juiste temperatuur om een gerecht perfect te bereiden. Met de temperatuur van wijn gaat er nog weleens wat mis. Wijn wordt namelijk vaak te warm geschonken. En dat is jammer, want ook wijn op de juiste temperatuur gedronken, is maximaal genieten. Dus daarom een wijntip voor bij de barbecue.

Aan wijn te warm in het glas, is niet zoveel meer te doen. Een ijsklontje doet wel wat, maar verdunt ook de smaak. Het karakter van de wijn gaat meestal verloren.

Lekker te koud

Veel beter is het om wijn te koud te serveren. Want in het glas is het snel warm; zeker als het buiten 30 °C is. Dus bewaar witte wijn en rosé gerust in de koelkast. Zelfs als die is ingesteld op 1 °C. Ik moet daarbij wel opmerken dat complexe witte wijnen vaak wat te koud worden geschonken.

Wijntip voor bij de barbecue: flessen wijn in het ijs
Wijntip voor bij de barbecue. De juiste temperatuur komt vanzelf als je té koud start.

Ga je de witte wijn of de rosé drinken? Haal de fles uit de koelkast en plaats hem in een koeler; zo blijft de starttemperatuur lekker laag. Ondertussen kunt u uw gasten al een glas wijn inschenken. Ze bepalen dan zelf wanneer hun wijn op hun ideale drink-temperatuur is.

Rode wijn ook lekker koel

Voor rode wijn geldt min of meer hetzelfde. Van warm naar koud is niet wenselijk en van koud naar warm gaat vanzelf. Bewaar de rode wijn sowieso op een wat koeler plaats. Zet een halfuurtje voor het drinken de ontkurkte fles in de koelkast. Zo komt ie goed op temperatuur. Misschien iets te koud, maar dat lost de omgevingstemperatuur binnen een paar minuten op.

Wist u dat veel, vooral rode, wijnen sowieso te warm gedronken worden? Wijnen uit de Beaujolais en de Côtes du Rhône bijvoorbeeld, kunnen 12-13 °C prima hebben. Dornfelder en Spätburgunder uit Duitsland trouwens ook. Ach, eigenlijk worden de meeste rode wijnen aangenamer wanneer ze licht gekoeld zijn.

Toch te koud? Heb dan even geduld, het kost maar een paar minuten en de wijn is op temperatuur. En ondertussen kunt u steeds kleine slokjes nemen om het voor u optimale drinkmoment te bepalen.

Bijna vergeten: geniet vooral van al dat heerlijks van de barbecue!


Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Wijntip voor bij de barbecue”

Reacties zijn gesloten.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00