In 1999 behaalt Peter Meijrink het diploma ‘Vinoloog van de Wijnacademie. Na diverse functies bij verschillende wijnimporteurs besluit Peter zijn eigen wijnhandel te beginnen.
In 2011 vestigt hij zich in het statige pand aan de Rozendaalselaan in Velp, direct naast het pand van zijn vroegere werkgever Wijnhandel Westerveld.
“Door met respect voor de natuur en onze leefomgeving u de mooiste wijnen aan te kunnen bieden”
Peter
Om meer slagkracht te hebben gaat Peter samenwerken met Sauter Wijnen uit Cadier en Keer. Een importeur die zoveel mogelijk biologische wijnen inkoopt en al ruim 110 jaar een uniek assortiment presenteert.
De visie van Sauter past uitstekend bij hoe Peter tegen wijnwereld aankijkt. Met respect voor de natuur en onze leefomgeving de mooiste wijnen voor u te kunnen aanbieden. Om maximaal te genieten van al het moois dat wijn ons te bieden heeft.
10-jarig jubileum wijnwinkel
Vinoloog en wijndocent Peter Meijrink heeft zijn wijnwinkel in Velp op 1 september precies 10 jaar. Om zijn zelfstandigheid wat duidelijker naar voren te brengen, gaat hij vanaf nu verder onder de naam Wijnkoperij Meijrink; dat was Sauter Wijnen Velp. De succesvolle samenwerking met Sauter Wijnen uit Cadier en Keer blijft uiteraard. Sterker nog, de komende jaren gaan ze samen op zoek naar nog meer duurzame wijnen.
Minder kilometers, evenveel wijn
Duurzaam staat volgens Meijrink voor minder CO2-uitstoot, voor meer biodiversiteit in de wijngaard en lichtere verpakkingen van de wijn. ‘Iedere wijndrinker kan zijn ecologische voetafdruk direct kleiner maken door bewuster wijn te kopen. Wijn uit Europa bijvoorbeeld, die heeft veel minder transportkilometers gemaakt dan wijn uit Chili of Australië. Dat scheelt nogal wat CO2-uitstoot. En Europa heeft tegenwoordig zoveel te bieden dat de meeste wijnliefhebbers volledig aan hun trekken kunnen komen.’
Duurzaam
Meijrink legt uit dat zijn samenwerking met Sauter Wijnen voor een belangrijk deel is gebaseerd op hun duurzame assortiment. Sauter kijkt niet alleen of een wijn biologisch is, maar vooral hoe de wijnboer omgaat met de wijngaard en met wijn maken. Dat gaat over onkruid- en schimmelbestrijding, over bemesting, watergebruik, het gewicht van de flessen, noem maar op. Werkt hij duurzaam? Dan is alleen de kwaliteit van de wijn nog belangrijk. Want het moet uiteraard wel smaken.
‘De werkwijze van Sauter past precies bij mijn visie. Ik selecteer mijn wijn(leveranciers) zodanig dat ik over een jaar of vijf een zo duurzaam mogelijk assortiment heb. Dat zijn voornamelijk Europese wijnen die in ieder geval biologisch zijn en waarbij de wijnboer controleerbaar duurzaam met zijn druiven omgaat.’
Wijn-in-een–zak-in-een-doos
Als praktisch voorbeeld geeft Meijrink de verpakking van de wijn. ‘Een ontwikkeling die in Nederland nog niet echt aanslaat, is de bag-in-box. Wijn-in-een-zak-in-een-doos. Meestal is de inhoud van de doos drie liter. Dat staat gelijk aan vier normale flessen die samen zo’n 2,5 kilo wegen. Een bag-in-box weegt nog geen 200 gram! ‘Zo’n bag-in-box past in iedere koelkast en neemt veel minder ruimte in dan vier flessen. Omdat er gedurende het aftappen geen zuurstof bij de wijn komt, is de wijn vier tot zes weken goed houdbaar. Een ander bijkomend voordeel is dat de wijn meestal een stuk goedkoper is – tot wel 25% – dan de flessenvariant.’ Uitdaging is volgens Meijrink wel de beschikbaarheid van goede bag-in-box-wijnen. Afgelopen zomer was een rosé uit de Languedoc de enige wijn die paste binnen zijn kwaliteitsassortiment.
Ouderen
Voor de hogere wijnen, die zich doorgaans op fles nog kunnen of moeten ontwikkelen, is de bag-in-box (nog) geen optie. Daar staat tegenover dat de meeste wijnen tegenwoordig vooral jong worden gedronken. Zelfs de traditionele bewaarwijnen worden steeds vaker zo gemaakt dat ze al jong gedronken kunnen worden. ‘Om de wijn toch te laten ontwikkelen moet de rijping misschien wel bij de wijnboer plaatsvinden en niet meer op de fles. De meeste wijnconsumenten hebben sowieso geen goede omgeving om wijn te laten ouderen. Zo kunnen straks ook top-Bourgognes en grote Bordeaux als bag-in-box worden verkocht.’ Peter Meijrink denkt graag in mogelijkheden.
Webshop
Hij gaat aansluiten op de trend om meer via het internet te bestellen. Waarschijnlijk zijn vooral de veel verkochte wijnen straks via zijn webshop te koop, maar uiteindelijk gaat Meijrink het liefst voor het persoonlijk contact. ‘Ik ken mijn klanten en weet wat ze graag drinken. Is een wijn niet meer verkrijgbaar, dan heb ik bijna altijd een passend alternatief. Het is wel lastig om dat via een webshop te communiceren. En voor mijn specialiteit, de wijn-spijsadviezen die ik geef, zou dat helemaal een uitdaging zijn. Dus kom maar gewoon naar de winkel.’
Peter in de media
Voetbalvereniging VVO verwelkomt Peter Meijrink als Partner/Sponsor – januari 2022
Cruijffiaanse wijnen – Gallina de Piel – juni 2021
Peter Meijrink verder onder de naam Wijnkoperij Meijrink – september 2021
Koop lokaal en steun elkaar – mei 2020