Tijd voor een wijntje? Er gebeurt iets positiefs als een koppel lange tijd samen alcohol drinkt

Weekend, dus een mooi moment voor een glaasje wijn. Hopelijk denkt je geliefde daar hetzelfde over, want koppels met dezelfde drinkgewoonten leven langer, blijkt uit een nieuwe studie. Al moet het geen reden zijn om die fles vaker open te trekken, waarschuwen de onderzoekers.

Ze keken naar meer dan 4600 stellen, die meededen aan een langlopend onderzoek onder Amerikaanse 50-plussers, die elke twee jaar een vragenlijst invullen. Ze moesten onder meer aangeven hoeveel alcohol ze ongeveer per week dronken.

Samen is beter dan alleen

En daaruit bleek iets opmerkelijks. “We ontdekten dat koppels die in de afgelopen drie maanden alcohol dronken, langer leefden dan de andere koppels, die ofwel niet dronken of bij wie alleen een van de twee dronk”, zeg onderzoeker Kira Birditt van de University of Michigan. Ook bleek dat beide partners langer leefden als ze allebei licht of matig dronken, vergeleken met koppels die beiden veel of helemaal geen alcohol consumeerden. Er is rekening gehouden met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of diabetes die invloed kunnen hebben op alcoholgebruik en de gevolgen ervan.

Dezelfde leefstijl

Het is niet duidelijk waarom samen drinken leidt tot een langer leven, terwijl dat niet geldt voor de individuele alcoholconsumptie. Een mogelijke verklaring is dat het goed is voor de relatie om er af en toe een biertje of wijntje bij te pakken. Maar andersom kan het ook zijn dat een gelijke alcoholconsumptie iets zegt over hoe goed de leefstijlen bij elkaar passen en hoe tevreden mensen zijn met hun relatie.

Het laat in ieder geval zien dat partners een grote invloed hebben op elkaars welzijn. “We hebben ook in andere studies gevonden dat koppels die samen drinken een betere relatie hebben en dat zou kunnen komen doordat het de intimiteit vergroot”, verklaart Birditt. In algemene zin is een goede relatie bevorderlijk voor de gezondheid en je zou kunnen denken: hoe meer je deelt, hoe beter het is, dus ook zoiets als samen een glaasje drinken kan dan een positief effect hebben.

Lees het hele artikel van Jeanette Kras op SCIENTAS


Dit vind je misschien ook leuk

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00