Wanneer is een wijn Vegan?

Mensen die Vegan eten en drinken, veganisten in het Nederlands, consumeren geen enkel dierlijk product of iets waar een dierlijk product bij gebruikt is. Dus wijn moet ook aan die normen voldoen. Er mag in het hele wijnmaakproces – van de wijnstok tot in het wijnglas – geen dierlijk product bij betrokken zijn.

Dierlijke producten

Ondanks dat wijn een natuurproduct is van druiven en gist, is wijn niet per se Vegan. Namelijk, om de wijn te klaren, helder te maken, gebruiken wijnboeren geregeld een dierlijk eiwit albumine (een eiwit in bloedplasma) of caseïne (een eiwit dat veel in melk voorkomt).

Vanwege de toegenomen vraag naar veganistische wijnen stappen steeds meer wijnmakers om de wijn te klaren over op producten als bentoniet. Dat is een in de natuur voorkomende natrium-kleisoort.

Wanneer is een wijn vegan. En veld vol met qvevri die klaar gemaakt worden voor (her)gebruik
Grote aardewerk amforen voor wijnproductie. Oorspronkelijk uit Georgië, maar in West-Europa steeds vaker toegepast. Vooral om orange wine te maken. Dat is witte wijn gemaakt als rode wijn.

Naast het gebruik van dierlijke producten bij het klaren van wijn, wordt ook bijvoorbeeld bijenwas gebruikt bij het geven van een coating in aardewerk kruiken – zoals in de qvevri’s (grote aardewerk vaten gebruikt voor het maken van wijn) in Georgië. Er zijn ook kurken waarbij lijm op basis van melk is gebruikt.

Koemest

Duizenden koeienhorens gevuld met mest

De begrippen biologisch of biodynamisch lijken een relatie te hebben met Vegan, maar dat is niet per se het geval. Sterker nog, biodynamische wijnen gemaakt volgens de leer van Rudolf Steiner zijn in principe níet Vegan.

De biodynamische wijnbouw gebruikt namelijk koemestpreparaten. ‘Koemest die rondom september op de weide ligt, wordt verzameld en in koehoorns gestopt. Geneeskrachtige planten, koemest en gemalen bergkristal worden in een dierlijke omhulling [meestal koehoorns] verpakt en gedurende een deel van het jaar in de bodem bewaard, waar ze de krachten die in de aarde leven en de kosmische constellaties in zich opnemen.’ Stichting Demeter

Het gebruik van dierlijke mest in de wijngaard is iets wat de meeste veganisten afwijzen.

Vegan-claim en de V van Vertrouwen

Er is helaas nog geen wet- en regelgeving die garandeert dat een wijn Vegan is wanneer dat op de fles staat. Consumenten kunnen dus niet controleren of de claim Vegan op een fles wijn terecht is. Want Vegan is geen keurmerk, hoewel dat wel zo lijkt getuige de vele officieel aandoende logo’s.

Een kleine greep uit de honderden Vegan logo’s

Een fles wijn kopen met de aanduiding Vegan in de verwachting dat de wijn 100% veganistisch is, is dus gebaseerd op vertrouwen. Dat de wijnmaker zich heeft gehouden aan de ongeschreven regels van het maken van een veganistische wijn.


Gerelateerde artikelen

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00