Domaine Roblin, Sancerre

Afgelopen zomervakantie ben ik bij Domaine Roblin in het gehucht Maimbray in Sury-en-Vaux, vlakbij Sancerre geweest. Het pittoreske dorpje ligt in de appellatie Sancerre en op een steenworp afstand van de Loire.

Domaine Roblin Sancerre
De wijngaarden van Matthias en Emile Roblin, wijnboeren in Sancerre.

Focus op wijnbouw

In 1934 begonnen de overgrootouders van Matthias en Emile Roblin met een gemend landbouwbedrijf. Met graan, koeien, kippen, konijnen, geiten en een paar hectare wijnstokken.

Pas in 1952 verschoof de focus naar de wijnbouw. Inmiddels bezit de familie 20 hectare wijngaard, met voornamelijk een klei-kalksteen bodem, met 87% Sauvignon Blanc en 13% Pinot Noir. Dat verklaart de aangename mineraliteit van de witte Sancerre.

Modern traditioneel

In het moderne bedrijf maken de broers nog steeds op ambachtelijke wijze wijn. Wijnen met een mooie structuur en goed ouderingspotentieel. U kunt ze gerust een jaar of vijf wegleggen. De witte Sancerre die in mijn assortiment heb en wereldwijd tot de allermooiste Sauvignon Blancs behoort, zal zich fraai ontwikkelen.

Klik HIER om naar de mailing te gaan.

De wijngaard van Roblin bestaat uit ongeveer veertig percelen, bij elkaar zo’n 20 hectare. Het is beplant met 87% Sauvignon Blanc en 13% Pinot Noir, op steile hellingen rond de gehuchten Maimbray en La Vallée, in de gemeente Sury-en-Vaux. De bodem van de wijngaarden bestaat voornamelijk uit klei-kalksteen uit het Kimmeridgian en Portlandian (Boven-Jura). Deze terroirs heten ook wel “witte landen”.

Terroir

Voor de Roblins is het essentieel om het terroir en het ecosysteem te behouden, die de essentie van hun werk. Ze gebruiken geen chemische meststoffen, herbiciden, insecticiden of anti-rotmiddelen. Daarnaast experimenteren ze met biodynamica, het equivalent voor planten van fytotherapie. Hierdoor kan de wijnstok zijn natuurlijke afweer versterken. De planten gebruikt voor kruidenthee, en extracten (paardenstaart, riet, enz.), worden meestal lokaal gekocht. In 2020 behaalde Domaine Roblin het HVE-certificaat (High Environmental Value) op het hoogste niveau (3). Die certificering omvat vier punten: biodiversiteit, fytosanitaire activiteiten, bemesting en waterbeheer.


Gerelateerde artikelen

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00