Twentse wijn krijgt dezelfde status als ‘echte Bourgogne’

De Europese Commissie (EC) heeft wijn uit de regio Twente de beschermde BOB-status toegekend (Beschermde Oorsprongsbenaming). Twentse wijn staat nu op de lijst van meer dan 3.600 andere producten met een oorsprongsbescherming, zoals ook Bourgogne, Bordeaux, Parmezaanse ham en kaas, Elzas wijnen en Champagne die hebben. Voortaan kun je zeggen dat je ‘echte Twentse wijn’ hebt gekocht en gedronken.

De EC benadrukt dat de kwaliteit van de Twentse wijn mede wordt bepaald door factoren zoals het klimaat, de geografische ligging, de bodem en het productieproces. Ze prijzen vooral de menselijke invloed, zoals de keuze van druivenrassen, de teeltmethoden, het oogstbeleid en het wijnmaakproces.

“Dit omvat onder andere het optimaal benutten van zonlicht, het controleren van de suikerniveaus en het laten rijpen in houten vaten,” aldus de EC.

Negen andere Nederlandse wijnstreken kregen al eerder een BOB-erkenning. Om voor een BOB in aanmerking te komen, moet een uitgebreid en meerjarig aanvraagproces worden doorlopen.


Bron: EC – Press corner, 9 jul 2024
Artikel: Foodlog

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00