Bezoek aan Maison Auvigue – Fuissé, Bourgogne

Afgelopen januari was ik met Reinier Broeks in de Beaujolais deel te nemen aan het Concours des Grands Vins du Beaujolais, om bij mijn leveranciers hun nieuwe wijnen te proeven en om de relatie met de wijnboeren te versterken. Maison Auvigue in Fuissé, in het uiterste zuiden van de Mâconnais, is een van die wijnproducenten waarvan ik de wijnen importeer. Het bedrijf is een zelfstandig onderdeel van een groep wijnproducenten die werkt onder de naam Terroir & Talents, vanuit de Beaujolais.

In mijn vakantie vorig jaar, op de terugreis vanuit de Auvergne, ben ik met mijn vrouw en kinderen bij Auvigue geweest voor een korte rondleiding, dat was al leuk. Deze keer duurde het bezoek aan de wijnkelders ruim twee uur; Sylvain Auvigue liet ons werkelijk alles zien. We kregen een bijzondere inkijk in de geheimen van een van de topwijnhuizen die Pouilly-Fuissé Premier Cru wijnen maken.

Kathedraal

Traditie en hypermodern wijnmaken gaan bij Maison Auvigue hand in hand. De wijnproducent is gevestigd in een voormalige kerk – gebouwd in de 11de en 12de eeuw – in het rustieke plaatsje Fuissé. Het pand is een monument en alle oorspronkelijke elementen moesten tijdens de verbouwing in stand gehouden blijven. Dat zorgde voor heel wat hoofdbrekens, maar uiteindelijk is Auvigue er uitstekend in geslaagd om de bijna religieuze sfeer te bewaren. Ondanks dat de kerk niet heel groot was, noemt hij zijn vernieuwde onderkomen liefkozend zijn ‘kathedraal’.

RVS-vaten in plaats van eikenhout

De wijnen worden gemaakt in grote RVS-tanks en opgevoed op eikenhouten vaten. Dat is de traditionele kant. De moderne kant is te zien in de vorm van RVS-vaten. Een experiment met als doel de biologische wijn te laten rijpen voor meer complexiteit, en tegelijkertijd de frisheid te behouden. Dat levert een geheel nieuwe wijnstijl op die beter aansluit bij de veranderende behoefte van de consument: complex en fris tegelijkertijd.

Leuk is om te zien dat oud en nieuw – eikenhouten vaten en RVS-vaten – naast elkaar in de eeuwenoude wijnkelders liggen. Het grote doel is natuurlijk om het verschil in ontwikkeling goed te kunnen vergelijken. De wijnen zijn van druiven van dezelfde oogst en op dezelfde wijze gevinifieerd. En op basis van de resultaten beslist Sylvain Auvigue welk wijnmaakpad hij gaat volgend.

Ik volg Maison Auvigue in Fuissé op de voet en hou je op de hoogte!

Gerelateerde berichten

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00