Aantal wijnproducenten in Nederland fors gestegen

In de afgelopen vijf jaar is het aantal wijnproducenten in Nederland met meer dan 40% gestegen tot 194, vooral in Gelderland en Limburg. Deze groei wordt toegeschreven aan de verbeterende kwaliteit van Nederlandse wijnen. In Limburg is het aantal wijnboeren van 24 naar 42 gegaan.

De groei stimuleert nieuwe andere ondernemers in de wijn, mede door gunstige klimatologische en landschappelijke omstandigheden. Groningen en Noord-Brabant zagen geen toename, deels vanwege minder geschikte bodems.

De KvK schrijft daarover in een persbericht:
In Nederland is het aantal wijnproducenten in vijf jaar tijd met 43% gestegen tot 194. Dankzij nieuwe druivensoorten en teelttechnieken overwint men klimatologische uitdagingen, zoals Henk Marmelstein illustreert met zijn succesvolle wijngaard De Reeborghesch in Winterswijk.

Regionale grondsoorten en landschapskenmerken beïnvloeden de wijnproductie, terwijl kennis en kwaliteit toenemen. Restaurants worden aangemoedigd meer lokale wijnen te serveren, ondersteund door de groeiende naamsbekendheid van Nederlandse wijn.

Aantal wijnproducenten in Nederland gestegen - Wijngaard van Ditshuizen
Nederlandse wijngaard in Groesbeek – credits A. van Ditshuizen

Bron:
Kamer van Koophandel
NOS Nieuws

Gerelateerd nieuws

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00