Domaine de Colonat – beste Gamay van de wereld

Meilleur Gamy du Monde, beste Gamay van de Wereld, Thomas Collonge

Meilleur Gamay du Monde – de beste Gamay van de wereld! Dat was het oordeel van 181 professionele wijnproevers en zeer ervaren wijnliefhebbers tijdens het Concours International du Gamay 2024 in Lyon, over de Moulin-à-Vent Vieilles Vignes 2023 van Thomas Collonge van Domaine du Colonat. De geproefde wijnen zijn uitsluitend gemaakt van de Gamay noir à jus blanc, kortweg Gamay. Dat is namelijk dé druif waar de rode Beaujolais-wijnen van gemaakt zijn. Om het internationale succes van de druif zichtbaar te maken was er afgelopen januari de 14de editie van de wijnwedstrijd met de Gamay in de hoofdrol. 811 werden geproefd; uit Frankrijk, Zwitserland, Italië en Brazilië.

Moulin-à-Vent

De Moulin-à-Vent 2023 van Thomas Colonge van Domaine du Colonat kreeg de begeerde onderscheiding Meilleur Gamay du Monde. En alsof dat nog niet genoeg was, kreeg Collonge tijdens het Concours des Grands Vins du Beaujolais een gouden medaille voor zijn wijn. Om een topwijn te maken is het volgens Collonge essentieel om de beste randvoorwaarde te hebben en de juiste keuzes te maken. Zijn wijn stokken zijn 61 tot 93 jaar oud, de keuze voor het perfecte oogstmoment [rijpheid van de druiven] en het sorteren en selecteren van duiven na de oogst zijn essentieel.

Thomas Collonge is de 7de generatie van het Domaine de Colonat. In 1828 kocht Claude Collonge – hij was hoefsmid met een vooruitziende blik – het domaine in het hart van wat nu de Cru Morgon is. Door al bijna 200 jaar kennis van de bodem, van de wijnbouw en van het wijnmaken, is het geen wonder dat het bedrijf tot de top van Morgon en Moulin-à-Vent behoort. Inmiddels beheert Collonge 12 hectare wijngaard en produceert hij zeven appellaties: de vijf Cru’s Morgon, Moulin-à-Vent, Chiroubles, Brouilly, Régnié en een Beaujolais-Villages rood en een Beaujolais-Villages wit – gemaakt van 100% Chardonnay.

Nauwkeurige selectie

Het wijnmaken begint volgens Collonge al in de wijngaard. Op de weersomstandigheden heeft hij geen invloed, maar op het bepalen van het perfecte oogstmoment des te meer. In het perceel moeten de druiven het liefst op hetzelfde moment rijp zijn. Voorwaarde daarbij is een uitstekende balans tussen potentieel alcoholpercentage [suikers] en zuurgraad, hoge kwaliteit van de tannine en voldoende kleur en een groot aromapotentieel.

Collonge oogst de trossen die rijp zijn, met de hand. Dit is de eerste selectie. De druiven mogen niet aangetast zijn door rot. De tweede selectie is ook in de wijngaard: twee sorteerders selecteren op een werktafel de beste trossen voordat de druiven naar de wijnkelder gaan. Daar gaat de oogst op een triltafel zodat insecten, zaden, en overige ongerechtigdheden zoals steentjes en bladeren worden verwijderd. Als laatste is er nog een visuele en handmatige selectie voor de beste druiven.

Vinificatie

Ieder oogstjaar heeft zijn eigen kenmerken. Van grote invloed daarop zijn de rijpheid van de stengels en de steeltjes, de grootte van de druiven en de sapconcentratie. Op basis van meerder parameters bepaalt Collonge dan het percentage te ontstelen van de druiven.

Ook bij de vinificatie gaat Thomas Collonge eigenzinnig te werk. Hij gebruikt alleen maar natuurlijke gisten en zijn doel is een langzame en zachte extractie van de tannine. Dat geeft meer structuur aan de wijn en voorkomt harde tannine. Afhankelijk van het oogstresultaat duurt de gisting 10 tot 18 dagen. De most wordt geperst en het sap gaat in vaten die micro-oxygenatie – kleine hoeveelheden zuurstof die via de poriën in de wijn komen – mogelijk maken, zoals beton, hout of aardewerk. De keuze is afhankelijk van de beoogde wijnstijl.

Aansluitend rijpen sommige jaargangen in eikenhouten vaten. Hout is prima, maar het moet wel in harmonie zijn met de wijn, zonder te domineren. De prijswinnende Moulin-à-Vent heeft geen houtrijping maar wel zes maanden op beton. Dat is om de frisheid in de wijn te houden. Zo maakt Thomas Collonge zijn Meilleur Gamay du Monde.

Concours des Grands Vins de France Mâcon

Moulin-à-Vent Cru du Beaujolais

De avond voorafgaand aan het Concours des Grands Vin de France in Mâcon is altijd een exclusieve proeverij met een thema voor een select gezelschap. Achterliggend jaar was het thema Pouilly-Fuissé Premier Cru, het jaar daarvoor Meursault. En dit jaar was het, niet geheel toevallig, Moulin-à-Vent. Dat was niet vanwege Thomas Collonges beste Gamay van de wereld, maar omdat Moulin-à-Vent dit jaar 100 jaar bestaat. Collonge was wel special guest en kreeg alle ruimte zijn winnende wijn te presenteren.

De kenners zullen denken: maar de appellatie is toch pas in 1936 gevestigd? Dat klopt. Maar in 1924 heeft de rechtbank van Mâcon de grenzen van Moulin-à-Vent nauwkeurig vastgesteld. Daarmee was het het eerste afgebakende gebied in de Beaujolais. Nog een opmerkelijk gegeven is dat de appellatie niet de naam van een dorp heeft; dat geldt trouwens ook Brouilly en Côtes de Brouilly. Vroeger heette het Romanèche Thorins. Samen met het buurdorp Chénas maakten ze topwijnen die zeker 10 jaar bewaard konden blijven. De appellatie Moulin-à-Vent heeft wijngaarden in zowel Romanèche Thorins (departement Saône-et-Loire) als in Chénas (departement Rhône).

Domaine de Colonat - beste Gamay van de wereld - Moulin-à-Vent
Moulin-à-Vent, Heer van de Beaujolais

Wil je wat meer weten over:

  • De bodem van Moulin-à-Vent? Klik dan HIER voor de interactieve kaart
  • De iconische druif Gamay Noir à Jus Blanc? Kijk dan even HIER

Dit vind je misschien ook interessant

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00