Van de Beaujolais heb je vast wel eens gehoord. Misschien ook wel van Chiroubles, want dat is namelijk een van de 10 Cru’s van de Beaujolais. Die Cru’s, dat zijn allemaal kleine wijngebieden – Chiroubles is 315 hectare groot – en hebben elke hun eigen terroir; een eigen bodemsoort, een eigen microklimaat en vooral eigen tradities in het maken van wijn.
Chiroubles en profil
De appellatie Chiroubles telt circa 60 wijnboeren die allemaal voor de rode wijn de blauwe druif Gamay Noir à Jus Blanc, kortweg Gamay, verbouwen om er authentiek en hoogwaardige wijnen van te maken. De wijnboeren van Chiroubles worden vaak omschreven als ‘heldhaftig’. Dat komt omdat ze werken op de meest steile heuvels van de Beaujolais, met een gemiddelde hellingshoek van 30%. De wijngaarden liggen tussen 270 en 600 meter hoogte (gemiddeld 410 m) wat zorgt voor een aangename frisheid in de wijnen. Vanwege de hoogte is de oogst meestal een week later dan de andere Cru’s in de Beaujolais.
Bodem
De bijzondere bodem bestaat uit 100% roze graniet, ‘gore‘ genaamd, en is de enige Cru met een homogene bodem. Het graniet is 350 miljoen jaar oud en verweerd tot saproliet, brokken gesteente en los materiaal. Het is een arme vulkanische bodem die goed vocht vasthoudt.
Bezienswaardig
La Terrasse de Chiroubles is een grandioos uitzichtpunt op 760 meter hoogte met uitzicht op de Beaujolais en de Alpen. Bij helder weer is zelfs de Mont Blanc te zien. Interessant is trouwens ook de interactieve kaart van Chiroubles.
Op de Col de Durbize is 27 april 2024 een megagrote fles van staal geplaatst, de Chirouboam. De 5,20 meter hoge fles markeert het begin van de appellatie Chiroubles als hoogstgelegen cru en staat op een hoogte van 550 meter.
Victor Pulliat
Victor Pulliat (1827-1896) is een beroemde ampelograaf die de phylloxera uitroeide door middel van het enten op Amerikaanse onderstokken.