Château Saint-Roch Chardonnay 2021

De net even andere Chardonnay uit Limoux

‘Soms heb je van die wijnen …’   Zo ben ik de Wijnbrief al een paar keer eerder begonnen. En eigenlijk altijd omdat ik vond dat ik een wijn dan even in het zonnetje moest zetten. De Château Saint-Roch 2021 Chardonnay is er weer zo eentje; on-alledaagse Chardonnay uit de appellatie Limoux.

Limoux

De AOP Limoux ligt zo’n 20 kilometer ten zuiden van Carcassonne, en links naast de AOP Corbières.

Limoux AOP in de Languedoc-Roussillon

Mousserend: Blanquette en Crémant

Limoux is vooral bekend vanwege de mousserende wijnen Blanquette de Limoux (méthode ancestrale) en Crémant de Limoux (méthode traditionelle).

Blanquettes

Bij de méthode ancestrale wordt de wijn al gebotteld als de gisting nog niet helemaal is voltooid. Door de nagisting in de fles wordt de wijn mousserend. Voor de Blanquette Méthode Ancestral mag alleen het druivenras Mauzac gebruikt worden.

Crémant

De méthode traditionelle is de manier waarop Champagne wordt gemaakt: basiswijn maken, tweede gisting op fles, depot eruit, Champagnekurk erin, en klaar.

Château Saint-Roch

Champagne

Het verhaal gaat dat de methode van het maken van Champagne eigenlijk een vondst is van de benedictijner monniken van Limoux. Maar dat wordt natuurlijk bestreden door de Champagne.

Chardonnay en Chenin Blanc

Maar goed, gauw terug naar de witte Château Saint-Roch 2021. Gemaakt van Chardonnay (85%) en een klein beetje Chenin Blanc (15%)

Dat deze druiven het in Limoux zo goed doen, komt door de ideale bodem; een kalkhoudende leemgrond met een kiezellaag. Ook het klimaat werkt in het voordeel van deze overbekende witte druiven. Aan de ene kant het droge en hete Mediterrane klimaat, en aan de andere kant het koudere natte Atlantische klimaat.

Vandaar dat vooral de Chardonnay zich hier zo thuis voelt. En net zoals in de Loire, met min of meer vergelijkbare omstandigheden, is dit ook een hele goede omgeving voor de Chenin Blanc.

Limoux in vier ’terroir-regio’s’

Ondanks dat het een middelgrote appellatie is, met zo’n 7.800 hectare aan wijngaarden, is het gebied goed in te delen in vier zeer uiteenlopende klimaatzones en bodems; de vier terroirs van de AOP Limoux.

  1. Het Méditerranéen ligt het noordelijkst, tegen Carcasonne aan. Het is de warmste regio, met bodems van klei, kiezel en mergel;
  2. Centraal ligt het terroir van d’Autan; heet en droog. De Chardonnay is hier vroeg rijp. Het geeft wijnen rijpere tonen en een rijker structuur;
  3. Het meest westelijke deel is de Océanique. Er is geen bescherming tegen het vochtige en gematigde landklimaat vanuit het westen. In dit terroir valt de meeste regen. Maar de bodem van kiezel en zandsteen zorgen voor een uitstekende drainage;
  4. Het zuidoostelijke deel heet de Haut-Vallée. Kenmerkend is hier de late lente en een koele herfst waardoor de druiven laat geoogst kunnen worden.

De wijngaarden van Château Saint-Roch de Ginestous liggen in het terroir Océanique. Het levert rijke en complexe wijnen op, die doen denken aan de volle ronde kwaliteitswijnen uit de Bourgogne.

De wijngaarden van de AOP Limoux met op de achtergrond de Pyreneeën

Informatie over de wijn

Wijnmaker

Appellatie

Land

Kleur

Druiven

Neus

Mond

Alcohol

Opmerking

Gastronomisch

Prijs per fles

Wijnbrief

Château Saint-Roch de Ginestous

Limoux AOP

Frankrijk

Wit

85% Chardonnay, 15% Chenin Blanc

Witte perzik, ananas, gedroogd fruit, toast en een vleugje vanille

Aangename zuren, steenvruchten, mineraliteit, ook weer de vanille, met een klein aangenaam bittertje in de afdronk

12,5%

Het ronde mondgevoel en de vanille nuances komen in een mooi samenspel van gisting met de droesem, en de acht maanden houtopvoeding op Frans eiken.

Gebakken tong of schol, gegratineerde coquilles St.-Jacques, gerilde kipgerechten in romige sausen, en witschimmelkazen zoals camembert, brie, Chaource en Saint-Marcellin.

€ 10,95 (geldig tot en met 1 oktober 2022).

Wijnbrief 154 Saint-Roch – Limoux AOP


Gerelateerde artikelen

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00