Van de Beaujolais heb je vast wel eens gehoord. Misschien ook wel van Morgon, want dat is namelijk een van de 10 Cru’s van de Beaujolais. Die Cru’s, dat zijn allemaal kleine wijngebieden – Morgon is 1.090 hectare groot. Ze hebben elke hun eigen terroir; een eigen bodemsoort, een eigen klimaat en vooral eigen tradities in het maken van wijn.
De beroemde Cru beslaat ongeveer 1.100 hectare en ligt ingeklemd tussen Fleurie en Chiroubles in het noorden en Régnié in het zuiden. Net als bij de andere Cru’s van de Beaujolais is de focus volledig gericht op de Gamay Noir à Jus Blanc. Alleen krijgt deze druif in Morgon een eigenzinnig, krachtig en gelaagd karakter. Wijnen uit Morgon worden vanwege hun diepgang en complexiteit vaak vergeleken met wijnen uit de naburige Bourgogne, vooral naarmate ze rijpen.
Morgon: De ziel van de Beaujolais
Morgon staat bekend als een van de meest karaktervolle en lang houdbare wijnen van de Beaujolais. Waar Moulin-à-Vent vaak wordt gezien als de ‘koning’ dankzij zijn structuur en bewaarpotentieel, kun je Morgon beschouwen als de ‘ziel’ van deze streek, door zijn rijke, diepe fruitintensiteit en bijna Bourgondische complexiteit. De naam is afgeleid van het gelijknamige dorp in het hart van de appellatie, symbool voor de rijke geschiedenis en eeuwenoude tradities van deze regio.
Terroir
Wat Morgon onderscheidt van de andere Cru’s, is het bijzondere terroir. De wijngaarden liggen op bodems van verweerde leisteen, graniet en decomposed schist (lokaal bekend als ‘roche pourrie’). Een bodem die rijk is aan ijzeroxide en mangaan. Deze samenstelling zorgt voor wijnen met een stevige structuur, verfijnde mineraliteit en intense fruitexpressie.
Mangaan en ijzeroxide geven de wijnen hun kracht en geruggensteunde tannine, wat bijdraagt aan hun vermogen om te ouderen. Het terroir – in combinatie met het relatief koele, maar zonnige klimaat – biedt de ideale omstandigheden om Gamay op zijn best tot uiting te laten komen. De bekendste wijngaard is de Côte du Py, het kloppende hart van Morgon. Daar komen wijnen vandaan met uitzonderlijke concentratie en complexiteit.
Proefnotitie
Wijnen uit Morgon hebben een ongebruikelijke diepte en complexiteit binnen de Beaujolais. Typische proefnotities zijn rijp rood fruit, zoals kersen en frambozen, maar ook steenvruchten als perzik en abrikoos komen vaak naar voren. Daarnaast zijn er florale tonen (viooltjes, pioenroos) en een fraaie mineraliteit. Naarmate de wijn ouder wordt, ontwikkelen zich aardse en kruidige aroma’s, zoals bosgrond, leer en soms een vleugje paddenstoel. Hierdoor evolueert Morgon met de jaren naar een bijna Bourgondische verfijning.
De wijnen uit Morgon hebben vaak een stevige structuur met krachtige, maar rijpe tannine, wat ze een indrukwekkende balans geeft tussen fruitige elegantie en robuuste kracht. Hoewel ze prima jong gedronken kunnen worden – wel even karafferen voor wat extra zuurstof – komen ze pas echt tot hun recht na enkele jaren rijping. De kenmerkende diepgang en gelaagdheid maken Morgon tot een Cru die moeiteloos de tand des tijds doorstaat.
Morgon ‘Les Charmes’ 2023 – Domaine de Colonat
Een schoolvoorbeeld van een top-Morgon is wijn van de wijngaard Les Charmes, van Domaine de Colonat. De bodem bestaat uit een dunne laag zandachtig en verweerd graniet. In de neus domineren rijpe kersen, sappige aardbeien en viooltjes, aangevuld met een subtiele kruidigheid door 8 maanden rijping (20% eikenhout, 80% beton). Dankzij het ontstelen van 90% van de trossen is de structuur verfijnd en de tannine zacht. De smaak is elegant en goed in balans, met frisse zuren die het rijpe fruit ondersteunen en een subtiele minerale ondertoon.
De wijn is nu te drinken en kan verder zeker ouderen tot 2030. Deze wijn is gastronomisch breed inzetbaar en doet het vooral goed bij milde, halfharde kazen (bijvoorbeeld jonge Comté) of een zachte brie-achtige kaas, langzaam gegaarde fazant of patrijs, zachte hazenpeper of een ragout van ree, Provençaalse stoofschotel of een lamsschouder met geroosterde tomaat.
Decanter
Leuke tasting notes van het gezaghebbende wijnmagazine Decanter over ‘Domaine De Colonat, Les Charmes, Morgon, Beaujolais, France, 2023’:
Award: Best in Show
‘We’ve only ever featured a Beaujolais cru in our Best In Show selection once (a 2020 Fleurie), so this year’s double appearance (in a year when no red from further north in Burgundy came through the judging rounds) marks a step forward for this ever-more-significant wine region. When Morgon is on song, there is no Beaujolais cru that can match it for exuberance and seductiveness of perfume – and this dark purple-black wine is a splendid example of that astonishing charm. Cherries and plums cascade from the glass. On the palate, it’s no less exuberant: packed with tongue-coating fruit, and with its acidity in turn dripping with fruit sweetness and perfumed flesh. There are light, graceful tannins but nothing else to break the fresh-fruit spell – it’s a very pure wine, aged entirely in concrete, and bottled without any reduction, false or specious notes. Gorgeous drinking.’